Fotografen


Mitt navn er Kay Raudajoki. En 76 modell med opphav i Vadsø. Bostedsadressen etter alle disse årene er fremdeles i byen, så det må jo bety at jeg er en ekte vadsøværing.

Interessen for foto har alltid vært stor men har klart toppet seg med at dagens teknologi har gjordt alt så mye enklere. Med andre ord: digitalt. Det å kunne utforske fotomulighetene uten tanke på kostnader som film og mørkerom gjør hverdagen mye billigere. Ja jeg sa “billigere”. Må ikke forveksles med “bedre”. Det er med andre ord ikke rart at vi har sett en eksplosjon av fotografer de siste årene. Enklere, billigere og raskere er grunner nok for de fleste til å velge digitalt. Om det er “bedre” er et spørsmål som ikke lar seg svare på en enkel måte. Tror egentlig jeg lar det ligge for å sleppe debatten. ;-)

En ting er sikkert. Det finnes langt flere “knippsere” nå om dagen. Før gjore kostnaden rundt film og fremkalling det altfor dyrt å drive med tilfeldig knippsing. Det ble lagt vesentlig mer sjel og arbeid ned i hvert bilde. Komposisjon, lysmåling, filtrering og eksponering var i tankene rundt hvert bilde. Er veldig gla i dagens digitale løsninger, men samtidig sjeleglad for at jeg lærte å fotografere etter den “gammle” skolen. Vi vil da ikke knippse bilder…
Vi vil fotografere.

 

Mange fotografer leter etter sin egen stil. Vel, tror egentlig ikke jeg har en egen stil, men jeg vet at mange kjenner igjen bildene mine uten at jeg kan si hvorfor. Dette kan ha med bildebehandlingen og valgene av motiv å gjøre. Håper jeg har noe eget over det jeg gjør også. Prøver å variere motivene mine for å holde interessen og utviklingen vedlike. Fotograferer alt som måtte fange øynene mine, men jeg må nok innrømme at jeg er spesielt svak for lyset som kommer frem i lunet av mørket. De magiske lange eksponeringene kan skape noe helt spesielt som øyet ikke har fått med seg.
Fotograferer også små detaljer i vann, stein, himmel, skyer, rett og slett alt som har litt kontraster og farger er flott å sette på brikken. Til slutt må jeg jo nevne fuglefjellet på ekkerøy. Ser ikke akkurat på meg sjøl som en ren fuglefotograf, men jeg elsker å ta bilder av krykkja i fuglefjellet. Her kommer du tett og nært et fugleliv av den spesielle sorten. Skal du ta turen? ta den i hekketiden.

Håper du setter pris på bildene mine. Takk for besøket.! 

© Copyright Finnmarkfoto - Designed by Pexeto