Nordlys


Som de fleste andre er også jeg fasinert av nordlyset. Det til tross for at vi er ganske bekjent med dette himmelfenomenet i finnmark. Bortskjemt om du vil. Går alldri på fotojakt etter nordlyset, men prøver å fange det hver gang det oppstår når jeg er ute på en av mine turer. Det kan jo skje ganske ofte når man er ute en sen vinterkveld i finnmark.

Det er absolutt en fordel å dra et sted hvor du befinner deg i totalt mørke for å se lyset best. Det kan være veldig vanskelig å se hvis du står i nærheten av gatelys eller andre lyskilder. Selv drar jeg gjerne på hytta å koser meg mens jeg venter på at muligheten skal by seg. Synes det beste er å vente med nordlysbilder til snøen har lagt seg. Da er det vesentlig lettere å få tegninger og lys på bakken. Høsten har også masse nordlys, men da er ofte bakken svært mørk og regntung. Da gjør det seg kanskje med klart vann for å gi refleksjoner.

Det er en stor fordel å ta nordlysbilder i raw-format. Justeringene av balansene og tonene trekker ikke frem like mye støy som det komprimerte jpeg-formatet. Ja mulighetene er generelt mye bedre i raw-format. Har du mulighet til det så bruk det. Håper jeg klarer å vise noe av det vakkre nordlyset vi har i finnmark via mine bilder. Det er ubeskrivelig flott å se på, så da gjelder det jo å få det ned på brikken til fremvisning i stede.

© Copyright Finnmarkfoto - Designed by Pexeto