Mørketid


Å ta bilder i mørketiden er noe av det artigste og mest utfordrende jeg vet om. Det lille av lys du har å jobbe med er avgjørende for sluttresultatet. Det er vel ingen tvil om at fotografen settes på en ekstra hard prøve ved slike bilder. Riktig eksponering krever sin prøving og feiling før resultatet blir ønskelig. I slike tilfeller er vel de fleste glad for den digitale nyalderen. Mange bilder koster kun strømmen du lader batteriene med.

Mulighetene for å ta slike bilder er også god ettersom mørketiden varer en god stund. Varme klær, kamera, stativ og fjernkontroll er det jeg behøver når jeg drar ut en sen vinterkveld. Da er jakten etter den spesielle stemningen igang. Lange eksponeringer kan ofte gi helt unike resultater som ikke øynene kunne se under selve eksponeringen. Når slikt skjer er det virkelig artig å se resultatet på datamaskinen ved hjemkomst. Etterbehandlingen er kanskje også litt verre når eksponeringen blir lang. Støyen kommer lettere frem når du “trøkker” bildet opp mot tålegrensen, så her gjelder det absolutt å dra litt lettere i spakene. Tips: bruk raw-film…

Lyspunkt finnes i mørketiden også. Om det så er bare en time eller to på dagtid gjør dette lyset seg ekstra godt. Mulighetene for sterke farger kombinert med lange lukkertider er suverent. Her er det bare å leke med eksponeringen å bli overrasket over resultatet. Blir nu det mange ganger sjøl. Det er selvsagt en tynn linje før du trøkker motivet ut av balanse.
Grensen for mørketid og midnattsol går ved polarsirkelen. Jo lengre nord du kommer, jo lengre varer disse periodene. Mine mørketids bilder er tatt med Canon EOS 300D, 20D og 5D MarkII. Håper mine mørketids bilder faller i smak.

© Copyright Finnmarkfoto - Designed by Pexeto